Zielona herbata

Zielona herbata

Jest znana ze swoich nadzwyczajnych właściwości. Doceniana w medycynie, kosmetyce, uwielbiana za smak i aromat. Zielona herbata to również sposób na zwiększenie spalania tkanki tłuszczowej podczas spoczynku, co sprzyja przeciwdziałaniu otyłości.

Dodatkowym atutem tego cudownego napoju są jego właściwości zdrowotne i lecznicze, cenne i chętnie wykorzystywane w medycynie naturalnej. Naukowcy udowodnili, że herbaty zielone wykazują działanie antynowotworowe, przez co zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Jest to zasługa przeciwutleniaczy, chroniących DNA przez działaniem substancji przyczyniających się do rozwoju chorób nowotworowych. Udokumentowane jest również działanie ochronne przed rakiem skóry, wywoływanym przez promieniowanie UV. Regularne picie zielonej herbaty zapobiega również poparzeniom słonecznym.

Ile herbaty powinno się pić?

Uważa się, że picie kilku szklanek dziennie tego napoju wpływa korzystnie na długość życia człowieka. Zielona herbata poprawia również wygląd skóry, dlatego jest często wykorzystywana w kosmetyce. Dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym stosuje się wyciągi z zielonej herbaty w pielęgnacji skóry przetłuszczającej się i trądzikowej. Parzenie zielonej herbaty to wbrew pozorom bardzo skomplikowana i wymagająca wiedzy i uwagi procedura. Aby napar zachował swoje właściwości smakowe i zdrowotne należy pamiętać przede wszystkim o odpowiedniej temperaturze wody. Należy ją dobrać biorąc pod uwagę przede wszystkim gatunek herbaty, jednakże generalnie waha się ona pomiędzy 60 a 90 stopniami Celsjusza. Ponadto, czas parzenia zielonej herbaty również jest zależny od wielu czynników. Herbaty zielone bardzo rozdrobnione parzy się krótko, natomiast te o dużych listkach parzy się znacznie dłużej. Również twardość wody wydłuża czas parzenia zielonej herbaty.

Parzenie a napar

Co ciekawe, istnieje również zależność pomiędzy długością parzenia a sposobem naparu na organizm. Krótko parzona zielona herbata jest orzeźwiająca i pobudzająca, ponieważ poprzez krótkie parzenie teina zawarta w herbacie nie wiąże się z garbnikami. Długie parzenie sprawia, że napar nabiera właściwości relaksujących. W dodatku zielone herbaty można parzyć wielokrotnie, a każde kolejne parzenie daje napar o innych właściwościach i unikalnym aromacie oraz smaku. Mimo to, należy pamiętać, że dobrze zaparzona zielona herbata jest zawsze pozbawiona goryczy i ma subtelny, delikatny aromat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *