Zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego dotyka coraz więcej osób. Schorzenie ma bardzo duży wpływ pogorszenie się jakości życia. Według specjalistów, IBS dotyka ponad 13% dorosłych Polaków, a kobiety chorują zdecydowanie częściej niż mężczyźni.

Zespół jelita drażliwegoObjawy jelita drażliwego pojawiają się najczęściej w sytuacjach stresowych i obejmują silne skurcze brzucha nasilające się po posiłkach, uporczywe biegunki lub zaparcia, wzdęcia, gazy, bóle głowy, zgagę, a także dyskomfort odczuwany w obrębie brzucha. Symptomy często zmniejszają się po wypróżnieniu, ale choroba ma charakter przewlekły.

Zespół jelita drażliwego rozpoznaje się na podstawie wywiadu z pacjentem. Schorzenie nie wywołuje żadnych zmian w organizmie, dlatego diagnozę stawia się na podstawie występujących objawów. Obecnie IBS diagnozuje się za pomocą tzw. kryteriów rzymskich, na podstawie których do czynienia z tą jednostką chorobową mamy wtedy, gdy chory cierpiał na bóle brzucha i dyskomfort przez co najmniej 12 tygodni w ciągu ostatniego roku.

Pod uwagę bierze się także częstość wypróżnień, wygląd stolca, obecność śluzu w kale, wzdęcia. W wielu przypadkach IBS nigdy nie zostaje zdiagnozowane, ponieważ jest to choroba wstydliwa i pacjenci nie chcą rozmawiać z lekarzem o swoich dolegliwościach.

Osoby, u których stwierdzono IBS powinny unikać obfitych posiłków oraz jedzenia w pośpiechu, ponieważ w takim przypadku w jelitach gromadzi się bardzo duża ilość pokarmu. Nieprzetrawiony pokarm ulega fermentacji w jelicie grubym, co prowadzi do bólu brzucha, wzdęć oraz biegunek. Dieta w zespole jelita drażliwego powinna być przede wszystkim lekkostrawna i niewzdymająca. Produkty wysokoskrobiowe powodują wiązanie nadmiaru wody w jelitach i zapobiegają biegunkom. Z kolei osoby, które cierpią na zaparcia powinny jeść produkty bogate w błonnik.

Źródło: zespół drażliwego jelita dieta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *