Pizza Margherita - za co jest lubiana na całym świecie?

Pizza Margherita – za co jest lubiana na całym świecie?

Pizza Margherita to najbardziej znana odmiana tego tradycyjnego włoskiego dania. I trudno się temu dziwić – wszak to ona zapoczątkowała uwielbienie całego świata dla pszennego placka z dodatkami. I chociaż ta odmiana pizzy największą popularnością cieszy się wśród najmłodszych, to i dorośli potrafią się nią zachwycić. Dlaczego? Otóż Margherita ma w sobie to „coś”, co czyni z niej jedną z najbardziej lubianych potraw na świecie. A przecież charakteryzuje się prostotą i skromnością, bo składa się jedynie z kilku podstawowych składników składników. Zatem dlaczego jest tak lubiana?

Ciasto

Tradycyjna pizza Margherita powinna być przyrządzana na cienkim i chrupiącym cieście, przygotowywanym i wypiekanym według niezmienionych do lat receptur. Taki przysmak jest symbolem słonecznej Italii, który pozwala choć na chwilę przenieść się w urokliwe miejsca Półwyspu Apenińskiego. Dodatkowo trzeba tu podkreślić, iż to własnie cienkie ciasto jest uważane za te tradycyjne – i prawdziwa Margherita powinna być przyrządzana tylko w taki sposób.

Niewielka ilość składników

Kolejną zaletą Margherity jest niewielka ilość składników. Ten rodzaj włoskiego placka to bardzo prosta pizza. Warszawa to jedno z wielu miast, w którym można skosztować jej najbardziej podstawową wersję – złożoną jedynie z ciasta i kilku dodatków, wśród których prym wiedzie sos pomidorowy (przyrządzony ze świeżych pomidorów), ser mozzarella i aromatyczna bazylia. Taka skromna pizza jest bardzo wyjątkowa – w myśl zasady, że im mniej, tym lepiej. Dodatkowym plusem tak niewielkiej ilości składników jest wyjątkowy smak, który jest charakterystyczny jedynie dla Margherity.

Wyjątkowe dodatki

Pizza Margherita to głównie cienkie ciasto i aromatyczne dodatki. I to właśnie te drugie stanowią o wyjątkowości tej pizzy. Pomidory pachnące słońcem, kremowa i rozpływająca się w ustach mozzarella i pachnące zioła – to wszystko tworzy smakowita całość, obok której nie da się przejść obojętnie. Każdy z tych produktów – jedzony oddzielnie – smakuje wyśmienicie, a połączenie ich w jednej potrawie tworzy kulinarne dzieło sztuki. Nie dziwi zatem fakt, iż jest to tak popularna wersja włoskiej potrawy.

Margherita to bardzo popularna pizza. Warszawa zaprasza do pizzerii, w których wielbiciele włoskiej kuchni mogą skosztować tej wyśmienitej wersji dania rodem ze słonecznej Italii.

Zobacz więcej: https://www.pizzadominium.pl/.