Dieta w zatruciach pokarmowych

Zatrucie pokarmowe jest to stan zapalny układu pokarmowego, który to występuje w postaci ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego. Jak się okazuje najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych są bakterie znajdujące się w żywności. Zdecydowanie częściej zdarzają się one w ciepłych porach roku, kiedy to drobnoustroje znajdują korzystne dla siebie warunki rozwoju. Bakteryjne zatrucie pokarmowe powodują toksyny, które są produkowane w czasie wzrostu drobnoustrojów. Okres wylęgania tej choroby jest zróżnicowany i w większości przypadków zależy od rodzaju bakterii.

Najczęściej spotykanymi objawami są: nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka a niekiedy towarzysząca im gorączka. Objawy zatrucia pokarmowego zazwyczaj przechodzą po kilku dniach. W przypadku zwykłych zatruć bakteryjnych, jeżeli nie mamy możliwości kontaktu z lekarzem, leczenie polega przede wszystkim na postępowaniu objawowym i stosowaniu diety oszczędzającej. Podstawowym elementem diety jest wyrównanie strat płynów, ponieważ bardzo szybko może dojść do odwodnienia organizmu. Wymioty i biegunka prowadzą do dużych strat elektrolitów, zwłaszcza sodu, potasu oraz chloru. Niedobory elektrolitowe nakładają się na odwodnienie i ciągły zły stan zdrowia chorego i mogą powodować wiele poważnych zaburzeń zwłaszcza jeżeli o pracę układu krążenia.

Nie mniej jednak spożywanie napojów kofeinowych nie jest wskazane w zatruciu pokarmowym. Przede wszystkim musimy skomponować dietę by dostarczyć w niej wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, soli mineralnych oraz witamin a jednocześnie pamiętać o wykluczeniu ciężkostrawnych potraw, które dodatkowo obciążyły by jeszcze słaby nasz układ pokarmowy. Stosowanie odpowiedniej diety w czasie zatrucia pokarmowego to konieczność. Przez 1-2 dni w czasie ostrego nieżytu żołądka zazwyczaj nie podaje się w ogóle pokarmów. W czasie trwania głodu nie należy zapominać o tym by uzupełniać płyny. Wskazane są płyny niskosłodzone o temperaturze pokojowej, takie jak herbaty, rumianek czy napar z mięty. Wprowadzenie pokarmów musi odbywać się stopniowo. Początkowo naszą dietę powinniśmy rozszerzyć o kleiki, które powinny być przyrządzone na ryżu czy na kaszy mannej gotowanej. Z mięs powinniśmy wybierać jedynie to chude, takie jak cielęcina czy chudy drób, wykluczone jest podawanie potraw smażonych bądź zawierających dużą ilość tłuszczu. W początkowym okresie powinniśmy również zrezygnować ze spożywania owoców i warzyw zwłaszcza tych surowych oraz z deserów. Przez dłuższy jednak okres, mimo uzyskanej poprawy i nawet całkowitego wyzdrowienia, należy podawania konserw, marynat, ryb wędzonych czy warzyw strączkowych. W momencie kiedy sama dieta nie przynosi zadawalających rezultatów, bezwzględnie należy sięgnąć porady lekarskiej.

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *