Czy witaminę D można przedawkować?

Czy witaminę D można przedawkować?

Niestety cały czas jeszcze panuje przekonanie w środowiskach medycznych, że duże ilości witaminy D mogą zabić człowieka. A przecież już jest wiadomo, że witamina D nie jest toksyczna nawet w bardzo dużych dawkach.

W celu obalenia tezy o rzekomej toksyczności witaminy D, jeden z doktorów zażywał 50 000 IU dziennie, bez żadnych objawów toksyczności. Zatem szkodliwość witaminy D jest wielokrotnie niższa niż się sądzi.

Witamina D – mało toksyczna

 

Amerykański Instytut Medycyny już oficjalnie mówi, że górna granica bezpieczeństwa to 10 000 IU witaminy D dziennie, a jest on organizacją niezwykle konserwatywną i ostrożną w wydawanych przez siebie rekomendacjach. Grypa i sezonowość jej występowania. Może zastanawiasz się, czy taka witamina D może zapobiegać np. grypie albo chorobom przeziębieniowym. Warto na początek odpowiedzieć sobie na pytanie, dlaczego grypa pojawia się sezonowo? Czy zmiana sezonu/ pogody, uaktywnia wirusa grypy, który ma niewiele wspólnego z kalendarzem? Już dawno udowodniono, że w okresie jesienno-zimowym spada odporność organizmu ludzkiego. Dlaczego tak się dzieje? Czy przypadkiem nam ludziom w tym czasie czegoś po prostu nie brakuje?

Nie korzystasz ze słońca? Możliwe, że brakuje ci witaminy D

Pomimo wielu sprzecznych stwierdzeń, wykazano, że spadek odporności wynika w dużej mierze z braku światła słonecznego padającego na naszą skórę, a to powoduje brak wytwarzania naturalnej witaminy D. Wpływ witaminy d na organizm bywa bardzo ważną kwestią, która nie może w żaden sposób być przez nas bagatelizowana. Zauważ, że przecież grypa nie pojawia się od razu po wakacjach, tylko najwcześniej na przełomie października/ listopada, a największa zachorowalność przypada na okres po Nowym Roku i tuż przed wiosną. W tych okresach cierpimy na ewidentny brak słońca i tym samym deficyt witaminy D.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *