Człowiek i bakterie – co warto wiedzieć?

Człowiek i bakterie – co warto wiedzieć?

Jeszcze całkiem do niedawna nawet w podręcznikach szkolnych można było przeczytać, że człowiek to w zasadzie nie człowiek, a bakterie z niewielkim dodatkiem człowieka. To dość kontrowersyjne stwierdzenie, choć warto się nad nim szerzej zastanowić. Panowało przekonanie, że na każdą komórkę naszego ciała przypada dziesięć komórek bakterii żyjących z nami w ścisłej symbiozie, pasożytujących na nas lub po prostu szukających schronienia gdzieś na naszym ciele lub w jego wnętrzu, bez większego wpływu na nasze codzienne życie. Szacunki te okazały się bardzo mocno zawyżone, ponieważ dokładniejsze badania pokazały, że nie jest aż tak źle, ponieważ sama obecność bakterii w organizmie to nic złego. Na każdą naszą komórkę przypada jedna komórka bakterii. Ważne jest, by były to bakterie odpowiednie dla naszego organizmu.

Co chroni nas przed złymi bakteriami

Ogromna część bakterii, które znajdują się w naszym organizmie, to nasi sprzymierzeńcy. Znakomitym przykładem są tutaj zwłaszcza bakterie kwasu mlekowego, które znajdziemy przede wszystkim w jelitach, ale nie brakuje ich też praktycznie wszędzie indziej. Dlaczego bakterie mlekowe są dla nas takie istotne? Przyczyn jest kilka, ale ważne są tak naprawdę dwie.

Po pierwsze, bakterie te są w stanie rozkładać niektóre węglowodany, z którymi radzimy sobie nie najlepiej, dzięki czemu poprawia się jakość naszego trawienia. Po drugie i znacznie ważniejsze, kwas mlekowy produkowany przez te bakterie sprawia, że środowisko jelit staje się niekorzystne dla innych, szkodliwych dla nas bakterii. Jeśli zniszczymy dobre bakterie, na przykład poprzez stosowanie antybiotyków, możemy spodziewać się biegunki ze względu na zupełne rozregulowanie układu pokarmowego.

Bakterie szkodliwe

Poprzedni akapit wspomina o bakteriach szkodliwych i tych niestety nie brakuje. Niektóre są po prostu dla nas zabójcze, jak na przykład pałeczki jadu kiełbasianego, które w swoim procesie metabolicznym wytwarzają dla nas zabójcze toksyny. Większość szkodliwych bakterii jest dla nas jednak szkodliwa tylko w sytuacji, kiedy coś pójdzie nie tak.

 Znakomitym przykładem są tutaj bakterie siostrzane z tymi, które produkują kwas mlekowy. Są to bakterie znajdujące się w naszych ustach. Znajdują one tam dla siebie resztki pożywienia, które zjadamy. Rozkładają je i produkują przy tym kwasy, które niestety zmiękczają szkliwo naszych zębów. Efektem tego jest powstawanie ubytków i czasami nawet konieczność usunięcia zęba.